За сформиране на предизборни и следизборни конфигурации, които да дадат ясна перспектива

...
За сформиране на предизборни и следизборни конфигурации, които да дадат ясна перспектива
Коментари Харесай

Хр. Иванов: На президента му харесва да дава мандатите на себе си

За съставяне на предизборни и следизборни конфигурации, които да дадат ясна перспектива и алтернатива на българските жители да гласоподават за демократично и реформаторско ръководство заприказва съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов в коридорите на Народното събрание единствено ден след като президентът Румен Радев разгласи, че идващите изключителни парламентарни избори ще бъдат на 2 април.

Попитан дали Демократична България към този момент са взели решение дали на изборите на ще се явят в коалиция с други партии, или сами, Иванов отговори уклончиво, че се водят договаряния с " Продължаваме промяната ", като към момента няма финализирано решение. " Сами разбирате, че избрани неща би трябвало да се случат преди акцията, а в границите на акцията се вършат избрани анонси, с които се търсят избрани следизборни конфигурации. Ние на този стадий ще забележим по какъв начин ще се структурират връзките ни с " Продължаваме Промяната ", съобщи съпредседателят на Демократична България. Предстои груповите органи на " Демократична България "  да вземат решение преди изборите с кои партии биха влезнали в коалция. 

" Амбициите, които си слагаме, са отговор на един елементарен въпрос и той е по какъв начин да се ръководи България. Дали ще продължим със обстановки, в които политическите сили отхвърлят да носят отговорност за ръководството и я оставят на президента, а той харесва тази работа и дава мандатите на себе си. Трбва да излезем от това състояние ", съобщи Иванов. И добави, че отговорност за съставянето на работещо мнозинство до огромна степен имат и гласоподавателите. " То е като яйцето и кокошката —  ако гласоподавателите не излязат да гласоподават, не могат да чакат, че  парламентът ще има задоволително легитимност да се излъчи държавно управление ", безапелационен е  Христо Иванов във връзка ниската изборна интензивност, която следим при изключителните парламентарни избори. 

Според съпредседателя на " Демократична България "  политиците би трябвало да схванат, че страната не може да продължава да живее в обстановка на " неуправляемост и изникващ от храстите полупрезидентски режим ". " Единствените, които се пробваха да основат държавно управление, сме ние и " Продължаваме Промяната " и ще продължим с това. Ако гласоподавателите поддържат този опит, може да има държавно управление ", сподели Христо Иванов, като по този метод загатна, че единственият метод за смяна на политическата обстановка у нас е гласоподавателите да поддържат Демократична България и Политическа партия.

До края на 48-ото Народно събрание депутатите на " Демократична България " са си сложили за цел да гласоподават закона за надзор на основния прокурор.

Война на абревиатури

ГЕРБ-СДС са скептични по отношение на вероятно парламентарно партньорство с Българска социалистическа партия, само че структурите на герберите въпреки всичко би трябвало да бъдат запитани за мнението им, съобщи зам.-председателят на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев. " Омръзна ми тематиката по какъв начин някой в никакъв случай няма да работи с някой различен. Тази технология на отрицаинето даже става причина партии да спрат да съществуват. Българска социалистическа партия обаче не е ключа към идващото ръководство ", акцентира Дончев. И изясни, че парламентарно партньорство и съставяне на болшинство със столетницата е неработеща скица, защото  двете партии имат съществени разлики и във връзка с идеология и цели. " Ние би трябвало да деескалираме напрежението сред партиите и би трябвало да питаме структурите какво мислят по въпроса. Не, това не значи автоматизирано формула за ръководство ", сподели Дончев. И добави, че е сигурен, че ГЕРБ-СДС отново ще са първа политическа мощ. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР